Thuis » Karien

1944

Voor de jongste telg uit een gezin van 11 kinderen, was KUNST niet vanzelf-sprekend.. Het was vechten voor je eigen plekje in de hiërarchie van 5 broers en 5 zussen. 


1958

Mijn eerste kennismaking met kunst was eind van de jaren 50, toen mijn vader mij een kunstagenda in boekvorm cadeau deed als verjaardagscadeau.. Een wereld ging voor mij open!! De agenda was een uitgave van Boymans van Beuningen in Rotterdam, waarin grotendeels de eigen collectie uit die tijd werd weergegeven, weliswaar in zwart-wit in die tijd.. Ademloos heb ik alles bestudeerd en opgeslagen. Ik heb me eraan lopen vergapen en zelfs de afbeeldingen boven mijn bed gehangen, zoals ‘Titus aan de lezenaar’ van Rembrand, evenals de fraaie danseressen en prachtige pastels van Degas.


1965

Nieuwsgierig geworden hoe de echte exemplaren eruit zouden zien en tijdens studie kunstgeschiedenis heb ik talloze musea in binnen-en buitenland bezocht. Kijken, kijken en nog eens kijken hoe  anderen het doen.


1972

Begin jaren 70 startte ik klassieke teken-en olieverfschilderen lessen bij ARTI en kon deze helaas niet afmaken vanwege een tijdelijke verhuizing naar Noorwegen.

Daar ontstond mijn eerste olieverfschilderij, uitzicht uit mijn raam op de Oslofjord in de winter. Weliswaar een meer realistische afbeelding van de werkelijkheid maar toch enigszins met losse toetsen en  paletmes aangebracht. In feite ben ik dus grotendeels autodidact


1985

Toen schilderen op basis van acrylverf op de markt kwam, werd het gebruik van dit materiaal zoveel gebruiksvriendelijker en eenvoudiger. Dat er mij toebracht om daarmee verder te werken.


2018 -

De huidige serie ‘Magische landschappen’ zijn meer geïnspireerd op ervaringen sinds mijn verhuizing naar Drente waar rust en ruimte nog volop aanwezig zijn. Vanuit mijn ‘atelier’ heb ik uitzicht op het prachtige landschap en zonsopkomst. De diversiteit aan kleuren, die je op sommige momenten kunt waarnemen probeer ik op het doek te vangen.

 Door complementaire  kleuren te gebruiken probeer ik het effect van versterking te bereiken en eveneens een krachtige expressie door felle en diepe kleuren.

 

Groeten uit Drenthe,

Karien Kuin